Lillus úgy jött haza egyik nap az oviból, hogy lencselevest ettek, és nagyon ízlett neki. Kérdeztem, hogy krémleves volt-e, de minden bizonnyal nem, mert mesélte, hogy volt benne lencse és répa. Ezen felbuzdulva, kibővítettem a család által fogyasztott levesek körét, és a következőképpen készítettem el a mi lencselevesünket.
200 g lencsét beáztattam 1-2 órára. A húsvéti sonka főzőlevében (de lehet sima vízben is) feltettem főni 2 szál felkarikázott sárgarépával. A lébe dobtam 1 fej hagymát, egész borsot teatojásban, 2-3 fokhagyma gerezdet, 4 babérlevelet. Amikor felforrt, lassú tűzön folytattam, fedő alatt. Sózni kell, ha a lé nem elég sós.
Amikor megfőtt a lencse is, a répa is (kb 40 perc), kivettem egy adagot, pürésítettem, és ezzel sűrítettem a levest rántás helyett. Nekem és Lillának itt már kész is lett volna. Kenyérrel, tejföllel. Attinak még főztem bele egy kis darabka felkarikázott puha (Pennyben kapható Bakonyi parasztkolbászt). Lassú tűzön kb. 5 percig.
A végén még ízlés szerint lehet ecettel savanyítani, esetleg sózni. Tejföllel tálaltam.
Tipp: ha füstölt húst főzök és a levét nem használom el, le szoktam fagyasztani befőttes üvegben, és ilyenkor csak előkapom
Tipp 2.: a lencsefőzelékbe citromkarikát is szoktam főzni, esetleg a levesbe is dobhatunk egyet, maikor fől.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése