2015. április 8., szerda

Sertésszűz vadasan krokett helyett tésztával

1 kg sertésszűz darabot felszeleteltem és kiklopfoltam kicsit.

2-3 fej hagymát megpucoltam és felkockáztam.
40-50 dkg sárgarépát, 10-20 dkg fehérrépát és egy pici darab zellert megpucoltam és felszeleteltem.

Egy nagy lábasban olajon megpirítottam a hagymát rátettem a hús szeleteket és fehéredésig sütöttem. Ekkor már jócskán eresztett levet a hús. Ezután rádobtam a zöldségeket, 3-4 babérlevelet, 3 gerezd fokhagymát, sóztam borsoztam ízlés szerint. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy épp ellepje. Fedő alatt lassú tűzön főztem kb 1 órán keresztül.

A hússzeleteket - amikor már szinte szétomlottak - kiszedtem. Sok lett a lé, így abból is rámertem a húsra 2-3 szedőkanállal, azért maradjon a zöldségek alatt is lé, mert úgy lesz finom. Kiszedtem a fehér répa nagy részét (csak pár karikát hagytam benne), a zellert is, és botmixerrel pürésítettem a lábasban maradt zöldségeket. Egy kispohár tejföllel, 2 ek mustárral, és 1 lapos ek barnacukorral ízesítettem. Ilyenkor persze még ízlés szerint lehet hozzá tenni sót, borsot, tejfölt, mustárt, cukrot. A kész mártást a húsra öntöttem.

Eredetileg krokettel terveztem tálalni, de a krokett tésztáját előző nap előkészítettem, hogy aznap csak sütni kelljen, és úgy tűnik, a krokett tésztája nem szeret állni. Egy használhatatlan ragacsos massza lett belőle. Mivel negyed óra múlva érkeztek a vendégek, gyorsan kellett valamit kitalálni, végül spagettivel ettük.

Krokett:
  • 1 kg krumpli (a 65 dkg helyett 1 kilót használtam)
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • só, bors
  • olaj
Nem nagyon lesz bonyolult feladatod, ha van egy krumplihámozód, már nyert ügyed van. Pucold meg a krumplikat, vágd egységes méretű kockákra, majd enyhén sós vízben főzd őket puhára. Ha ezzel megvagy, egy krumplinyomóval vagy akár botmixerrel pürésítsd őket. Várd meg, amíg egy kicsit kihűlnek, majd verd fel a tojásokat, és add a krumplihoz a liszt, a tej, valamint némi só és bors társaságában. Keverd homogén masszává az egészet, formálj belőle - ha túl lágynak érzed, egy kis liszttel még sűrítsd - kis krokett formájú darabokat, majd forgasd meg a zsemlemorzsában, és forró olajban süsd őket készre.


Készítettem már zsemlegombóccal is, az is jól sikerült.

Zsemlegombóc:
  • 25 dkg liszt
  • 2 zsemle vagy 2 szelet kenyér
  • 1 tojás
  • víz
A zsemlét kis kockákra vágd fel. Pirítsd meg, de figyelj rá, nehogy megégjen. A lisztet a tojással keverd össze, és annyi vízzel dolgozd össze, hogy galuskaszerű tésztát kapj.
Keverd bele a zsemlekockákat, majd formázz kis golyókat, és forró, sós vízben főzd ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése