2-3 fej hagymát megpucoltam és felkockáztam.
40-50 dkg sárgarépát, 10-20 dkg fehérrépát és egy pici darab zellert megpucoltam és felszeleteltem.
Egy nagy lábasban olajon megpirítottam a hagymát rátettem a hús szeleteket és fehéredésig sütöttem. Ekkor már jócskán eresztett levet a hús. Ezután rádobtam a zöldségeket, 3-4 babérlevelet, 3 gerezd fokhagymát, sóztam borsoztam ízlés szerint. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy épp ellepje. Fedő alatt lassú tűzön főztem kb 1 órán keresztül.
A hússzeleteket - amikor már szinte szétomlottak - kiszedtem. Sok lett a lé, így abból is rámertem a húsra 2-3 szedőkanállal, azért maradjon a zöldségek alatt is lé, mert úgy lesz finom. Kiszedtem a fehér répa nagy részét (csak pár karikát hagytam benne), a zellert is, és botmixerrel pürésítettem a lábasban maradt zöldségeket. Egy kispohár tejföllel, 2 ek mustárral, és 1 lapos ek barnacukorral ízesítettem. Ilyenkor persze még ízlés szerint lehet hozzá tenni sót, borsot, tejfölt, mustárt, cukrot. A kész mártást a húsra öntöttem.
Eredetileg krokettel terveztem tálalni, de a krokett tésztáját előző nap előkészítettem, hogy aznap csak sütni kelljen, és úgy tűnik, a krokett tésztája nem szeret állni. Egy használhatatlan ragacsos massza lett belőle. Mivel negyed óra múlva érkeztek a vendégek, gyorsan kellett valamit kitalálni, végül spagettivel ettük.
Krokett:
- 1 kg krumpli (a 65 dkg helyett 1 kilót használtam)
- 25 dkg liszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 dl tej
- só, bors
- olaj
Készítettem már zsemlegombóccal is, az is jól sikerült.
Zsemlegombóc:
- 25 dkg liszt
- 2 zsemle vagy 2 szelet kenyér
- 1 tojás
- víz
- só
Keverd bele a zsemlekockákat, majd formázz kis golyókat, és forró, sós vízben főzd ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése