A szilveszteri próbálkozás után újra kedvet kaptam a kísérletezéshez, és jajj, mennyei lett. Nem gej, nem tömény, nem habos, nem nehéz.
A lemon curd receptje maradt, amit itt találtam:
1 citrom leve és héja
5 dkg cukor
1 tojás
1,5 dkg vaj
A citrom levéhez adtam 50 g gyümölcscukrot és a citrom reszelt héját. Gőz fölött addig melegítettem, míg feloldódott a cukor.
Egy másik edénybe kimértem 15 g vajat, rászűrtem a cukros citromlevet (hogy a reszelt héj ne kerüljön bele, de amardhat is).
Visszatettem az keveréket a gőz fölé, míg a vaj elolvadt.
Szobahőmérsékletűre hűtöttem. Villával vagy kézi habverővel belekevertem egy tojást.
Újra a gőz fölött addig kavargattam, míg besűrűsödött.
Megvártam, hogy kihűljön.
ifogom próbálni más gyümölcslével is, nagyon finom lehet.
Az alap 18-20 centis tortaformához:
15 dkg Győri édes natúr kekszet összezúztam aprítóban, hozzáöntöttem 7,5 dkg olvasztott vajat, összekevertem, és a masszát a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodtam.
A túrókrém:
25 dkg aprítóban (vagy turmix gépben) sima állagúra kevert túró
25 dkg mascarpone
1 citrom leve
50 g gyümölcscukor
2 cs. vaníliás cukor
A fentieket összekevertem és a kekszes alapra kanalaztam, elsimítottam.
A tetejére pöttyöztem a lemon curd-öt, és egy kanál nyelével márványos mintát rajzoltam velük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése