2012. szeptember 9., vasárnap

Rakott cukkini paradicsomos pennével

bnEgy ideje már érzem, változtatnom kell. Nem nagyon kívánom a húst, és rettenet sokat nassolok. Szóval, hús elhagy, nass elhagy. Lütyőkéről ismét kiderült, hogy nem bírja a tejtermékeket. Jó ideje kapja már rendesen őket (kivéve tej), és elkezdett kipattogni a pofija, jöttek az éjszakai nem alvások. Tök tudja már, hogy a tejtermékektől-e vagy sem, fax kivan. Férj meg ugye megrögzött csirkemell+rizs+zöldség kombó párti. Na most akkor főzzek. Három félét.

Mindenesetre a hétvége a húsmentesség jegyében telt nálam. Meglátogatott a barátosném, aki nem eszik húst. Jól jött az alkalom nekem is, hogy újra belekóstoljak a húsmentes főzésbe és kajálásba. Már az elkészítés folyamata is élvezetes volt. Zelleres burgonyakrém leves reszelt sajttal, levesgyönggyel; zöldséges thai tészta (Nyonyesznek készítettem hozzá sült csirkemell darabkákat is); rakott cukkini paradicsomos pennével, és túrótorta. A rakott cukkini eszméletlenül szépre sikerült, és legalább annyira finom is volt. Barátosné kedvence a tahi tészta és a torta lett.

Rakott cukkini paradicsomos pennével

Feltettem a pennét főni bő, sós vízben.


Két nagy cukkinit meghámoztam (nem szeretem hámozatlanul), felkarikáztam. 2-3 gerezd fokhagymával, pici olívaolajon megpirítottam (fedő nélkül kicsit lesütöttem, de nem lett fonnyadt). Közben megsóztam, borsoztam.

4-6 szem paradicsomot leforráztam, pár perc múlva leöntöttem róla a forró vizet, hideget engedtem rá. Lehúztam a héját, 4-8 részre vágtam és kiszedtem a kocsonyás-magos részét.

Olívaolajon 2-3 gerezd fokhagymát és apróra vágott bazsalikomot pirítottam, ráöntöttem 4-5 dl paradicsomlevet, és beledobáltam a meghámozott, felszeletelt paradicsomokat. Sóztam, pici cukrot tettem bele. Sűrűre főztem, majd beleszedtem a kifőtt tésztát, és 1-2 percig még rotyogtattam.

Egy jénai aljába szedtem a cukkini felét. Meglocsoltam egy kis paradicsomlével. Erre tettem a tésztát, reszeltem rá parmezánt, és ráöntöttem a cukkini másik felét. A tetejét meglocsoltam 1-2 dl tejszínnel, paradicsomlével és bőven reszeltem rá parmezánt. 200 fokon lefedve 15-20 percig sütöttem (nem előmelegített sütőben), majd fedő nélkül még 5 percig, hogy a sajt megpiruljon a tetején.

Én imádom csak így magában is, férjnek sózott, natúran serpenyőben kisütött csirkemell szeletekkel kínáltam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése