2012. szeptember 9., vasárnap

Rakott cukkini

Lilla több, mint két hete csakis anyuci főtjét eszi ebédre. Igen finomra sikerülnek az étkek, és vagy lillásak alapból, vagy könnyen lillásíthatóak. Kettő különös kedven volt. Ezeknek a receptjét osztanám meg ebben a posztban.


Rakott cukkini


Kicsit macerás, időigényesebb étel.

Rakott valamit szerettem volna készíteni, de a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli Lillánál még nem bejövős zöldség. Kitaláltam, hogy legyen cukkiniből.

Meghámoztam, felkarikáztam két közepes méretű cukkinit, és besóztam őket.

Megfőztem egy adag rizottó rizst (ezt szaftosabbra lehet főzni).

40 dkg darált pulykahúst, egy kicsi fej csíkokra vágott hagymát, 2-3 apróra kockázott új sárgarépát, 1-2 szintén apróra kockázott  új gyökeret, és 3 paradicsomot héja és magos része nélkül olívaolajon készre pároltam. Közben sóztam, öntöttem hozzá vizet is, és a végén jó leveses/szaftos lett. Ez kell ahhoz, hogy ne legyen száraz az étel.

Készítettem egy "hamis" besamelt, amivel a tejfölt helyettesítettem. Hamisat, mert ennek is tejmentesnek kellett lennie. Olyan 10 dkg tejmentes margarint felolvasztatottam egy serpenyőben, belekevertem 70 grammnyi lisztet. Elég sűrű lett. Vegi milk-ből készítettem 2-2,5 dl "tejet". Hozzákevertem a lisztes margarinhoz, majd még egy kevés húslevest is hozzáöntöttem. Addig hígítottam a mártást, míg krémes állagú nem lett.

Egy jénaiba rétegeztem a fentieket. Az egyik cukkini, rizs, húsos ragu, cukkini, besamel. 30-40 percig sütöttem letakarva, majd fedő nélkül addig, amíg a besamel elkezdett pirosodni.

Lilláét villával nyomkodtam össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése