Tesókám, ha már telefonos segítséget kértél az ügyben, leírom ide, hogy mindig kéznél legyen a szupertitkos recept. Krémesen és enyhén citromosan a legeslegfinomabb.
Pici olajon megfonnyasztok egy fej apróra kockázott vöröshagymát és ízlés szerinti kaprot (én nem szeretem, ezért egyszer kihagytam, de anélkül nem az igazi, a tökfőzelékbe kell). Ráöntöm a gyalult tököt, és annyi vízzel öntöm fel, ami épp csak ellepi. Ha nincs friss tök, akkor egy zacskó (1 kg -os) fagyasztott gyalult is megteszi. Nem kell feltétlenül felengedni elkészítés előtt, a lábasban úgyis kiolvad. A vízre végig figyelek, ha kell még, töltök a tökre, de fontos, hogy épp csak, hogy ellepje, különben híg lesz a cucc, azt meg nem szeretem. Ételízesítőt teszek bele ízlés szerint és/vagy egy leveskockát, meg 2 evőkanál citromlevet. Sokáig főzöm, úgy 40-50 percig, mert én úgy szeretem, ha jól szétfőlnek a tökcsíkocskák.
A habaráshoz egy kb. 3/4 nagy doboz tejfölbe 4-5 ek lisztet keverek. Szép simára kavargatom. Adagonként, adok a lisztes tejfölhöz egy pici főzelék levet, mindig simára keverem, majd, amikor már elég híg a habarás, a főzelékbe öntöm. Hagyom egyet rotttyani, citromlével és sóval még ízesíthető, ha szükséges, és kész.
Pörivel a legfinomabb. Férjúr csirkemell pörivel, jómagam gombapörivel fogyasztjuk.
Hozzávalók
0.2 dl olaj
1 fej (70g) vöröshagyma
kapor ízlés szerint
1 kg fagyasztott vagy friss gyalult tök
ételízesítő
2-3 ek cirtomlé
300 g tejföl
4-5 ek (60 g) liszt
Energia- és tápanyag tartalom (az egészre vonatkozóan, kb 4-6 adag)
Energia: 988 kCal
Fehérje: 21 g
Szénhidrát: 111 g
Zsír: 55 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése