2010. június 21., hétfő

Padlizsánkrém

Bármikor jöhet. Imádom. A legutóbbi sikerült a legjobban, de két egyformát nem tudok készíteni.

Azt mondják, az a legjobb, ha parázson, grillen sül meg a padlizsán. Erre is tettem egy próbát, de mivel nem távolítottam el a megfüstölődött részt a félbevágott padlizsánról, így elég keserű lett. A következő már menni fog. :-)

Addig is, ahogyan a konyhámban készül.

Hosszában félbevágom a padlizsánt, egy tepsibe pici olivolajat öntök, húsával lefelé ráhelyezem a padlizsánokat. Mérettől függően 40-60 percig sütöm légkeveréses sütőben 180 fokon.

A legjobb azonnal lehúzni a héját, amikor kivesszük a sütőből. Hidegvizes kézzel nem lesz szükség aszbeszt kesztyűre a művelet végrejatásához. Eltávolítom a héját, és már le is locsolom a meztelen padlizsándarabot citromlével, hogy szép világos maradjon. Szűrőbe teszem, hogy lecsepegjen egy kicsit.

Aprítógépben (sztem a turmix is jó) összekeverek 1-3 ek. olivaolajat (padlizsán mérettől függ), 1 gerezd zúzott fokhagymát, 2-3 ek majonézt, 1 ek tahinit, pici sót és borsot, esetleg tejfölt és mustárt is. Ez már tényleg csak ízlés dolga. Hozzákeverem a közben kihült (vagy langyos, de nem forró) padlizsánt. Ha nagyon sűrű, olivaolajjal hígítható és természetesen utólag is ízesíthető.

Van, hogy lilahagymával készítem. Ilyenkor először az olivaolajat keverem össze az apróra vágott lilahagymával (kb negyed fejnyivel).

A tahini elmaradhat, de nagyon jó ízt és krémes állagot ad neki.

Egy éjszaka hűtés kell neki a fogyasztás előtt. Így az igazi, de miután eltelik az éjszaka, jöhet a pirítós (Graham toast kenyérből a legjobb szerintem), a paprika, paradicsom, olivabogyó és a padlizsánkrém. Huhh, meg is kívántam.

Kalóriatartalma kb. 20-25 kCal / adag (Graham toast kenyérre számolva, ez viszonylag kis méretű kenyér)

Néhány szó a tahini-ről, ha már írtam róla:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tahini

1 megjegyzés:

  1. Tegnap későn este készítettem és nem akartam turmixolni, így fakanálnyéllel nyomkodtam össze. Így is nagyon jó lett, kicsit darabosabb az állaga, ami nekem jobban ízlett, mint a turmixolt, így maradok a fakanál nyélnél. :-)

    VálaszTörlés