2010. július 25., vasárnap

Dakos és Tzatziki

Nagyon szeretem a görög konyhát, igen kedvemrevaló, kivéve az oregánót. Az idei krétai nyaralás során volt alkalmam élvezni a különleges görög vendégszeretetet és ízeket, és még egy szakácskönyvre is szert tettem, melyben jellegzetes krétai receptek, és a gasztronómiáról sok-sok információ található. Érdemes lesz forgatni, és nem csak az ízek miatt, hanem mert a krétai konyha a világon az egyik legegészségesebb.

Hazaérésünk után hamarosan ki is próbáltam a dakos-t. Ami valójában kétszersült. Enyhén bevizezve a teteje. Rajta érett paradicsom durván felkockázva és a tetején feta, valamint oregánó. Na én ez utóbbit kihagyom, és bazsalikonnal helyettesítem, de aki szereti az oregánót, annak gondolom, ez a fűszer a korona. A kétszersültet pirítóssal helyettesítettem, és ahogy Mohos-ban ajánlották, az egészet bőséges mennyiségű olivaolajjal locsolgattuk falatozás közben.

A tzatziki egy másik nagyon egyszerű és nagyon finom étel. Ezúttal próbáltam az eredeti krétai receptnek megfelelően görög joghurtból készíteni. A görög joghurtot receptjét egy külön posztban publikálom majd.

Egy kígyóuborkát meghámozok (nem kellene, csak jól megmosni, de ha magam készítem, inkább hámozom), és lereszelem. Besózom. Kb 1,5-2 dl görög joghurtban elkeverek egy gerezd zúzott fokhagymát, pici sót és borsot, majd a kinyomkodott, reszelt uborkát. Hűtőbe teszem legalább fél órára, és hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Olivabogyóval és kenyérrel tálalom, vagy dakos-szal. Egyelőre, de hamarosan megpróbálok igazi görög pitát is készíteni, és akkor már csak azzal esszük ezt a csemegét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése