2016. január 1., péntek

Egészben sült csülök burgonyacikkekkel

A csülköt előző este bepácoltam: 6 gerezd fokhagymát elkevertem 2 ek tengeri sóval, vártam egy kicsit, addig bevagdostam a csülköt. Bedörzsöltem a húsba a keveréket, majd még egy őrölt majorannából, őrölt babérlevélből, fűszerköményből és borsból álló keveréket is. Bettem egy zacsiba - nem volt hely a hűtőben egy újabb tálnak - és hűtőbe tettem egy éjszakára.

Másnap reggel fél liter sörrel, 4-5 cikkere vágott hagymával belefektettem az őrségi cserép fazekamba, majd 150 fokon, légkeverésen fél óránként locsolgatva kb 4-5 órán át sütöttem.

Közben a krumplikat megpucoltuk, nagyobb cikkekre vágtam, előfőztem sós lében.

Amikor a csülök megpuhult, kivettem, a krumplit tepsibe rendeztem, és alsó-felső sütésen pirítani kezdtem a legmagasabb hőfokon. Elég lassan kezdett el pirulni, kb fél óra után az időközben felszeletelt csülök darabokat a krumpli közé rendeztem, és a bőre pirulásáig sütöttem, ügyelve, hogy a hús szeletek végig a bőr vagy a hagymaszeletek takarásában legyenek, hogy ne száradjon ki. 10 percenként meglocsoltam a husi szeleteket a cserépfazékban visszamaradt hagymás lével, nagyon óvatosan, csak kicsit, hogy ne tocsogjon a lében a krumpli. Úgy rémlik, még 45 percig sültek a finomságok, miután a csülök darabokat a krumpli cikkek közé rendeztem.

Ez is szinte azonnal elfogyott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése