2011. november 18., péntek

Anyu töltött káposztája

Ha anyu töltött káposztát vagy babfőzeléket készít, mindig küld nekünk is, így nagyon nem voltam rászorulva, hogy megtanuljam elkészíteni bármelyiket is. Így 37-hez közeledvén elérkezettnek láttam az időt, hogy megtanuljam a töltött káposzta elkészítését. Anyu átjött hát egyik délelőtt az alapanyagokkal felszerelkezve, és Lillával megerősítve munkához láttunk.

Hozzávalók (6-8-adaghoz):

1 csésze rizs
50 dkg darált sertéshús (lehet pulyka is)


1 tojás
3-5 gerezd fokhagyma
1 kicsi fej hagyma fele

25 dkg bacon szalonna

1 - 1,5 kg savanyú káposzta (metélt)

olaj
ételízesítő

bors
pirospaprika

liszt

A rizst egy pici  olajon megpirítjuk, majd 1,5 bögre vizet öntünk hozzá, és ételízesítővel megszórjuk (1-2 lapos evőkanálnyi). Amikor beszívja a vizet levesszük a tűzről (nem kell, hogy teljesen puha legyen). Langyosra hűtjük.

A darált húst összekeverjük 1 tojással, 3-5 gerezd zúzott fokhagymával, 1 pici fej vöröshagyma felével (ezt is a fokhagyma nyomón préseljük át), 1 evőkanál ételízesítővel, borssal és pirospaprikával.

A káposztát jól kinyomkodjuk, és egy vékony réteget tetszünk egy nagy méretű lábas aljára (egy klasszikus fém lábas készlet legnagyobb darabja).

A bacon csíkot keresztben felszeleteljük.

A húsba keverjük a rizst. Gombócokat formálunk a masszából (a golflabdánál nagyobb, a teniszlabdánál kisebb méretűeket; 16-17 gombóc lesz). A gombócokat bevonjuk egy vékony réteg káposztával, rátapogatjuk, és a lábasba helyezzük őket. Ha nehézkesen férnek bele, akkor az oldalukat összenyomjuk picit. Minden gombóc közé teszünk egy-egy szelet bacon szalonnát.

A maradék káposztát eloszlatjuk a lábasban, és annyi vizet öntünk bele, hogy bőven ellepje, és főzés közben is folyamatosan pótolni kell az elpárolgott vizet. Forrásig nagy lángon, utána takarékon fedő alatt főzzük addig, amíg a káposzta már nem roppan, és a gombócok is puhák. Ez olyan 1-1,5 óra. H aszükséges a vizet pótoljuk.

Rántást készítünk (olajon zsemleszínűre pirítunk 3  jókora evőkanál lisztet, lehúzzuk a tűzről, borsozzuk, és ha hűlt, 1 evőkanál pirospaprikát adunk hozzá). A rántást hozzáöntjük a töltött káposztához úgy, hogy minden oldalába és a közepén is pár helyre jusson (finoman helyet csinálunk a rántásnak egy fakanállal, hogy ne törjük össze a gombócokat). Pár percig hagyjuk még főni, és kész.

Tálaláskor tejfölt és ropogós héjú fehér kenyeret kínálunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése