Ha anyu töltött káposztát vagy babfőzeléket készít, mindig küld nekünk is, így nagyon nem voltam rászorulva, hogy megtanuljam elkészíteni bármelyiket is. Így 37-hez közeledvén elérkezettnek láttam az időt, hogy megtanuljam a töltött káposzta elkészítését. Anyu átjött hát egyik délelőtt az alapanyagokkal felszerelkezve, és Lillával megerősítve munkához láttunk.
Hozzávalók (6-8-adaghoz):
1 csésze rizs
50 dkg darált sertéshús (lehet pulyka is)
1 tojás
3-5 gerezd fokhagyma
1 kicsi fej hagyma fele
25 dkg bacon szalonna
1 - 1,5 kg savanyú káposzta (metélt)
olaj
ételízesítő
só
bors
pirospaprika
liszt
A rizst egy pici olajon megpirítjuk, majd 1,5 bögre vizet öntünk hozzá, és ételízesítővel megszórjuk (1-2 lapos evőkanálnyi). Amikor beszívja a vizet levesszük a tűzről (nem kell, hogy teljesen puha legyen). Langyosra hűtjük.
A darált húst összekeverjük 1 tojással, 3-5 gerezd zúzott fokhagymával, 1 pici fej vöröshagyma felével (ezt is a fokhagyma nyomón préseljük át), 1 evőkanál ételízesítővel, borssal és pirospaprikával.
A káposztát jól kinyomkodjuk, és egy vékony réteget tetszünk egy nagy méretű lábas aljára (egy klasszikus fém lábas készlet legnagyobb darabja).
A bacon csíkot keresztben felszeleteljük.
A húsba keverjük a rizst. Gombócokat formálunk a masszából (a golflabdánál nagyobb, a teniszlabdánál kisebb méretűeket; 16-17 gombóc lesz). A gombócokat bevonjuk egy vékony réteg káposztával, rátapogatjuk, és a lábasba helyezzük őket. Ha nehézkesen férnek bele, akkor az oldalukat összenyomjuk picit. Minden gombóc közé teszünk egy-egy szelet bacon szalonnát.
A maradék káposztát eloszlatjuk a lábasban, és annyi vizet öntünk bele, hogy bőven ellepje, és főzés közben is folyamatosan pótolni kell az elpárolgott vizet. Forrásig nagy lángon, utána takarékon fedő alatt főzzük addig, amíg a káposzta már nem roppan, és a gombócok is puhák. Ez olyan 1-1,5 óra. H aszükséges a vizet pótoljuk.
Rántást készítünk (olajon zsemleszínűre pirítunk 3 jókora evőkanál lisztet, lehúzzuk a tűzről, borsozzuk, és ha hűlt, 1 evőkanál pirospaprikát adunk hozzá). A rántást hozzáöntjük a töltött káposztához úgy, hogy minden oldalába és a közepén is pár helyre jusson (finoman helyet csinálunk a rántásnak egy fakanállal, hogy ne törjük össze a gombócokat). Pár percig hagyjuk még főni, és kész.
Tálaláskor tejfölt és ropogós héjú fehér kenyeret kínálunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése