A StreetKitchen-től származik az eredeti recept.
A tésztához:
250 g liszt
25 g porcukor
60 g vaj
4 g friss élesztő
2 db tojássárgája
1 csipet só
50 g sertészsír helyett 40 g vajat használtam
50 ml tej
A mák töltelékhez:
125 g mák
6 vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 mk fahéj
fél narancs leve és reszelt héja
leforrázáshoz: 80 ml tej, 100 g cukor és 50 g méz
A gesztenye töltelékhez:
25 dk ízesített gesztenyemassza
5 dkg cukor
fél dl főzőtejszín
8 dkg aszalt szilva
1 mk őrölt fahéj
rum (nálam kimaradt)
Kenéshez: 1 db tojás, 2 db fehérje
A mákos bejgli tésztájának elkészítéséhez a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. A cél az, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejben, belekeverjük a tojássárgáját (a fehérjét ne dobjuk el, jó lesz a kenéshez), majd a lisztes keverékhez adjuk, és összedolgozzuk. Nem kell vele túl sokat foglalkozni, hamar egynemű lesz. A tésztát kettéválasztjuk – mérleggel biztosabb a dolog, mi 2 x 240 grammosra osztottuk. A két tésztaadagot gömbölyűre formázzuk, és frissentartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük egy órára.
A töltelékhez összekeverjük a mákot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citrom- és narancshéjat, és hozzáadjuk az apróra vágott mazsolát is, amit így még azok is el tudnak fogadni, akik nem szeretik. Belekeverjük a kandírozott narancshéjat is – amit ha nem tudtok beszerezni, nyugodtan elhagyhatjátok.
A tejet egy kis lábasba öntjük, majd a cukorral, a mézzel és a narancs kifacsart levével együtt felforraljuk, ráöntjük a mákos töltelékre, és összekeverjük. A cél, hogy gyurmázható állagot kapjunk. A masszát lefedjük és 30 percre hűtőbe tesszük.
Gesztenye massza elkészítése: A gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalót belekeverjük. (A töltés előtt - ha szükséges - javítsunk a töltelékek állagán a hozzávalókból picit adagolva - fontos, hogy viszonylag nehezen kenhetők legyenek!)
A tésztát kivesszük a hűtőből, és két, kb. 30 cm széles, 20 cm hosszú téglalapot nyújtunk belőle.
A töltelékét elkenjük rajta, a széleken 2 cm-t szabadon hagyva. Feltekerjük a tésztát, oldalt összezárjuk
zárjuk. Egy villával mélyen megszurkáljuk, majd megkenjük a felületüket egy enyhén felvert tojással. Hűvös helyre tesszük a rudakat, és hagyjuk, hogy a tojásréteg rászáradjon. Ezután a megmaradt és félretett fehérjét is kicsit felkeverjük, és megkenjük vele a bejglik tetejét, majd újra hagyjuk, hogy rászáradjon. Ez a mozzanat teszi márványossá a bejgli felszínét sütés közben.
A rudakat 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük 15 percre. Az idő letelte után forgatunk egyet a tepsin, és további 10-15 percre visszatesszük, de csak 185 fokon. Felvágás előtt legalább 2-3 órát hagyjuk hűlni, de akkor az igazi, ha csak másnap vágjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése