50 dkg finomliszt
– (Nagyi titkával próbáltam, azzal jó volt)
2,5 dkg friss
élesztő
300 ml langyos
víz
3 kanálnyi
olívaolaj
1 kiskanálnyi
cukor
1 kanál só
Élesztőt a vízzel
és cukorral 10p alatt felfuttatod, közben a lisztet és sót keverőtálba méred.
Liszt közepébe villával mélyedést csinálsz, és mehet bele egyszerre az élesztős
víz. Még mielőtt elkezded összekeverni, 3 evőkanál olívaolaj mehet csak úgy az
élesztős vízbe. Villával elkezded lassan összekevergetni, az edény széléről
húzva be a lisztet. Persze egy idő után villával már reménytelen lesz keverni,
mehet az asztalra (ha lehet rajta gyúrni J ). Ott a maradék lisztet is beledolgozod a tésztába. Kb 10p alatt fényes,
homogén tésztát kapsz, ami nem ragad, ha hozzáérsz az ujjaddal. Ha jó az állag,
kis olívaolajjal kikent kelesztőtálba megy a tészta 1-1.5 órára.
Ha megkelt, éppen
csak mozgasd át a kezeddel, hogy kezelhető állagú legyen. Nem kell gyúrni! Maradjon
benne levegő, mert úgy lesz szép hólyagos a tészta.
5 nagyobb méretű pizza készült belőle, papírvékony tésztával, jól átsütve. Sztem, ilyen az igazi pizza. :-)
A paradicsompürét pici szőlőmagolajon megrottyantottam, nyomtam bele fokhagymát, sóztam, borsoztam, és egy pici vizet is tettem hozzá.
A tejfölös alaphoz a tejfölbe nyomtam fokhagymát és sóztam.
Nekem a paprikás szalámis ízlett a legjobban: paradicsomos alap, szalámi, sajt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése