2014. november 26., szerda

Mézeskalács

Kri blogján írta kommentben Sosssz még 2013-ban.

A hozzávalók:
70 dkg liszt
20 dkg méz
20 dkg porcukor
20 dkg vaj (margarin)
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2-3 teáskanál mézeskalács keverék

Először összekeverjük a lisztet a porcukorral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Ezt a keveréket beletesszük egy tálba, majd hozzáadjuk a megmelegített mézet (nem forró, csak meleg). Aztán puha vaj, esetleg lehet picikét megolvasztani is, majd az egész tojás, és a 2 tojássárgája. Ezt néhány perc alatt teljesen simára lehet keverni géppel, vagy akár kézzel is,és máris nyújthatjuk, kb fél centi vastagságúra, igen azonnal, csak semmi pihentetősdi kéremszépen! Nagyon könnyű volt ezzel a masszával dolgozni.

Az előmelegített sütőben 150 fokon nagyjából 8-12 perc alatt sültek meg a mézesek, de ez forma függő is, én általában hasonló nagyságúakat teszek mindig egy tepsire, ami nagyobb vagy kisebb azt külön teszem másikra és úgy sütöm.

Be kell, hogy valljam az első egy-két tepsi nem volt a legszuperebb először, eleve dupla adagot kevertem be és ott mérgelődtem, hogy mi a gond vele, úgyhogy ki kellett tapasztalnom a sütési időt, nálam ez volt a nyitja az egésznek végül.

A végeredmény: egy nagy rakás extra puha mézeskalács és lefedetlenül levegőn tárolva is olyan marad sokáig - hacsak el nem fogy. Ami meg picit keményebb lett az sem lett teljesen száraz azt meg alma és narancs/citrom/grapfruit cikkek társaságában puhítottam, csak a déligyüminél mindig vigyázni kell, hogy ne érjen a kalácshoz mert akkor nem megpuhítja, hanem ragacsossá teszi, viszont cserébe istenien illatozó mézest kapunk és még különleges is a másokétól eltérő illatkavalkád miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése