Kri blogján írta kommentben Sosssz még 2013-ban.
A hozzávalók:
70 dkg liszt
20 dkg méz
20 dkg porcukor
20 dkg vaj (margarin)
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2-3 teáskanál mézeskalács keverék
Először
összekeverjük a lisztet a porcukorral, a szódabikarbónával és a
fűszerekkel. Ezt a keveréket beletesszük egy tálba, majd hozzáadjuk a
megmelegített mézet (nem forró, csak meleg). Aztán puha vaj, esetleg
lehet picikét megolvasztani is, majd az egész tojás, és a 2
tojássárgája. Ezt néhány perc alatt teljesen simára lehet keverni
géppel, vagy akár kézzel is,és máris nyújthatjuk, kb fél centi
vastagságúra, igen azonnal, csak semmi pihentetősdi kéremszépen! Nagyon
könnyű volt ezzel a masszával dolgozni.
Az előmelegített sütőben
150 fokon nagyjából 8-12 perc alatt sültek meg a mézesek, de ez forma
függő is, én általában hasonló nagyságúakat teszek mindig egy tepsire,
ami nagyobb vagy kisebb azt külön teszem másikra és úgy sütöm.
Be
kell, hogy valljam az első egy-két tepsi nem volt a legszuperebb
először, eleve dupla adagot kevertem be és ott mérgelődtem, hogy mi a
gond vele, úgyhogy ki kellett tapasztalnom a sütési időt, nálam ez volt a
nyitja az egésznek végül.
A végeredmény: egy nagy rakás extra
puha mézeskalács és lefedetlenül levegőn tárolva is olyan marad sokáig -
hacsak el nem fogy. Ami meg picit keményebb lett az sem lett teljesen
száraz azt meg alma és narancs/citrom/grapfruit cikkek társaságában
puhítottam, csak a déligyüminél mindig vigyázni kell, hogy ne érjen a
kalácshoz mert akkor nem megpuhítja, hanem ragacsossá teszi, viszont
cserébe istenien illatozó mézest kapunk és még különleges is a másokétól
eltérő illatkavalkád miatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése