2013. május 18., szombat

Bulgur, köles, spenót

A bulgur már régi kedvenc. Köretként is kitűnő, de én általában grillezéskor kínálom a hús mellé a bulgur salátát. Általában nem forralom, hanem leforrázom a bulgurt, kb. fél óra alatt megpuhul. Főzéskor kb. kétszeres mennyiségű vizet kell használni. Ha kihűlt aprítok bele lilahagymát, kalifoniai paprikát, tv paprikát, paradicsomot, néha mentát, sózöm, esetleg borsozom, meglocsolom egy kis olivaolajjal, egy kis kupaknyi citromével, és szórok rá egy csipet fahéjat.

A kölest mostanában fedeztem fel. Készítettem már belőle fasírtot, tejes köleskását és rakott kölest húsos és húsmentes változatban is. Igazán egyszerű dolgozni vele. A rakott köleshez megfőzöm a kölest a leírás szerint, a vizét sózom. A húsos változat aljára került az oliva olaj, a kiklopfolt, sózott csirkemell, rá a köles, a juhtúró, a cukkini majd a tejföl. A húsmentes csak olivaolajból, kölesből és juhtúróból állt. Lefedve betettem a sütőbe. A húsos változatot 1 óráig is sütöttem, majd levéve a fedőt megpirítottam a tetejét. A cukkini is nehezen puhul meg rakottas formában, kell neki az idő. A húsmentesnek elég fél óra + pirítás.

A spenótot meg Lilla imádja spenótos tészta formájában. Felteszem a tészta vizét. A szokásos módon elkészítem a spenótot. Olajon fokhagymát futtatok, rá a fagyasztott vagy friss spenót. Ha friss levelekkel dolgozom, akkor kiszedem a levélnyelet, jól megmosom, és le is forrázom, 2 percig hagyom a forró vízben, ezután teszem a fokhagymára. Kb negyed óra alatt elkészül. Közben sózom, borsozom, és a már a tésztát is a vízbe dobtam főni. A kész spenóthoz tejszínt keverek, összeforralom egy kicsit, lehet parmezánnal is ízesíteni. Belekanlazom (lyukacsos kiszedővel) a tésztát a főzővízből, összekeverem és tálalom. Parmezánnal a legfinomabb.

2 megjegyzés:

  1. Kuszkuszt nem szoktal? Aszalt paradicsommal, feta darabkakkal, olivabogyoval nagyon finom (en szoktam ugy csinalni, h a csirkemellbe zsebet vagom, megtoltom a fenti kuszkusz cuccossal es ugy sutom meg).

    VálaszTörlés
  2. Kuszkuszt még nem próbáltam, de tervben van. Köszi a tippet. :-)

    VálaszTörlés