2015. március 1., vasárnap

Eszterházy pulykatokány (frissítve)

Nem olyan sok recept kering a neten eszterházy pulykatokányról, egy párat elolvasva, egyszer már elkészítve, a tanulságokat levonva végül maradt ez az alap, de azért jól átvariáltam.

50-70 dkg pulykamell felcsíkozva
mustár, babérlevél, őrölt bors, őrölt babér


12 g (1 lapos ek) barna cukor
300 g (3-4 szál közepes méretű) sárgarépa lereszelve (én a kis fokú reszelőt használtam, annyira szétmállott a végére, hogy a 3 éves lányom is jóízűen ette, mert nem látta benne a sárgarépa szálakat)
60-100 g (2 közepes méretű) fehérrépa
120 g (1 közepes méretű) hagyma
150-200 g (3-4 nagy ek) tejföl vagy tejszín
7 g (1 lapos ek) liszt

A felcsíkozott pulykamellet bekenem mustárral, egy tálba teszem, öntök hozzá pici olajat, megszórom borssal, teszek hozzá 3-4 babérlevelet és vagy őrölt babért. Hagyom 1-2 órát állni.

A gyors változatban pici olajon megpirítom a barna cukrot és hozzáadom a hagymát, majd a reszelt répákat. Kis idő múlva belekeverem a húst is. Magas hőfokon fehéredésig sütöm, majd sózom, borsozom, esetleg adok még hozzá őrült babért ízlés szerint. Ezután fedő alatt puhítom. Ha fogy a víz alóla, pótolom. Amikor már elég puha, leveszem a tűzről, megszórom a liszttel, jól elkeverem, és hozzáadom a tejfölt vagy tejszínt is. Ezekkel még összeforralom kb 5 percig.

A lassú változatban, először a húst pirítom forró serpenyőben. Majd kiveszem, következik a cukor, hagyma, répák, és kis idő múlva, vissza a hús takarékon.

Rizzsel tálalom.

Kalória: kb 6 adag. Rizs nélkül az egész 2066 kcal. Egy adag 344 kcal.
Rizs 250 g 878 kcal. Egy adag kb: 246 kcal




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése