Sok volt a bazsalikom itthon, jó nagy bokrot vettem. Ez a növény meg nem nől meg a konyhakertben olyan szép nagyra, mint a rozmaring, hanem szépen lassan elszárad, így el kellett használnom. A paradicsomhoz remekül illik az íze. Google, paradicsom, bazsalikom = paradicsomos spagetti. Kezdeti próbálkozásaim is remekül sikerültek, de a tegnapelőtti páratlan és mennyei volt. Azt hiszem, megszoktuk egymást, összeértünk és már félszavakból is értjük a másikat. A paradicsomos spagetti és én. Időközben teljesen elhagytam a szószból az olajat és több lett benne a fűszer és a parmezán. Egyszerű és nagyszerű étel. Előétel, főétel és nass. :-) Egész nap tudnám enni. Reggelire, ebédre és vacsorára is. Meg uzsira és tízóraira. :-)
A főzéshez aktivizáltam férjet is. Együtt a konyhában egy pohárka vörösborral, sok-sok csodás illattal és ízzel körülvéve. Hát kell ennél több? Dehogy, csak egy finom spagetti vacsora tud még koronát tenni az este hangulatára.
Odatettem a spagetti tésztához a vizet sózva egy pici olajat belelöttyintve. Közben Atti leforrázott 3 db paradicsomot, én pedig megmostam és félretettem száradni 6-8 bazsalikom levelet és ugyanennyi petrezselyem bokrétát. 5-10 perc áztatás után hideg vízzel átmostam a paradicsomokat és megszabadítottam őket a héjuktól. Apró kockákra vagdostam a paradicsomokat, és 2 gerezd zúzott fokhagymával és olyan 1 dl paradicsomlével serpenyőbe dobtam, hogy jól összefőjjön. Sóztam, borsoztam. Közben a tészta vize elkezett fornni, így Atti beledobálta a spagetti tésztát, és ő lett a felelős azért, hogy a tészta ne ragadjon le a lábas aljára. Felaprítottam a bazsalikomot és a petrezslymet, és újabb 1-2 dl paradicsomlével a rotyogó öntethez adtam, Atti, pedig lereszelte a friss parmezánt, ami hamarosan követte a fűszernövényeket, hogy a vacsoránk részévé váljon. Rotyogás közben még apránként kapott 1 dl paradicsomlevet a szósz. Szinte egyszerre készült el a tésztával. Összekevertük egy hatalmas edényben és parmezánnal megszórva fogyasztottuk természetesen jófajta vörösborral...már ami engem illet.
Atti vacsija kiegészült még némi csirkemellel is, amolyan fasírtszerűség formájában, de kenyér nélkül. Én csak csirke csevap Csilla módra névvel illettem. Mea culpa, most az igazi csevapcsicsa rajongók biztosan megköveznének, dehát ehhez hasonlít a leginkább. A darált csirkemellet tojással, sóval, borssal, pirospaprikával, frissen zúzott fokhagymával és ételízesítővel összekevertem. Pici kolbászkákat formáztam a masszából és sütőzacskóban 25 perc alatt készre sütöttem.
Hozzávalók a paradicsomos spagettihez:
kb 250 g durum spagetti
3 db közepes méretű paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
egy marék bazsalikom
egy marék petrezselyem
3-4 dl paradicsomlé
30 g reszelt parmezán
só, bors ízlés szerint
A csirke csevap hozzávalói:
37 dkg darált csirkemell
2 gerezd fokhagyma
fél tojás
só, bors, ételízesítő ízlés szerint
A paradicsomos spagetti kalória és tápanyag tartalma / adag (ha 6 kis adagot számolunk, megjegyzem én belapátoltam belőle kettőt, férj meg hármat :-)):
194 kcal
33 g fehérje
7 g szénhidrát
2 g zsír
3 g koleszterin
A csirke csevap kalória és tápanyag tartalma / db (ha 11 kis pogácsát vagy kolbászkát számolunk):
42 kcal
8 g fehérje
0 g szénhidrát
1 g zsír
29 g koleszterin
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése