2015. március 1., vasárnap

Lencsesaláta

300 g lencse
babérlevél

szemes bors
3-4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 citromkarika
1-2 l füstölt hús lé (amikor füstölt húst főzök, és marad lé, lefagyasztom) vagy víz (esetleg füstölt ízű leveskockával, ha létezik ilyen, nem tudom, én sima vízzel készíteném, ha nem lenne fagyasztott lé itthon)

A lencsét 1-2 órára beáztattam, majd a felsorolt ízesítőkkel feltettem főni. A borsot és a fokhagymát egy teatojásban, a hagymát egészben tettem a vízbe. 30-40 perc alatt megfőtt annyira, hogy nem volt mállott szét, de még egy icipicit roppant is a lencse a fogunk alatt. Ez ízlés kérdése, ki, hogyan szereti.

Egy klasszikus - a francia salátához is használt - öntetet készítettem hozzá.

1 nagy doboz tejföl vagy kicsit kevesebb (fele vagy 3/4-e)
100 g majonéz
pici cukor (kb egy lapos teáskanálnyi, én barnacukrot használok)
só, bors ízlés szerint (adagonként teszem hozzá kóstolgatom)

Ezeket jól összekeverem, belekeverem a kihűlt lencsét és még egy kis fej vékony csíkokra vágott lilahagymát is. Igazán másnapra érik össze, de minél többet áll, annál finomabb.

Kalória: kb. 10 adag. Majonézzel 2503 kcal az egész, light majonézzel 2315 kcal.

Mustáros, sült tarjához kínáltam ebédre, és pirítóssal ettem reggelire/vacsorára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése